Poster-USM

'Muziekarcheoloog', noemde iemand me en dat is inderdaad een goede naam voor mijn fascinatie voor de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. In samenwerking met het Amsterdamse bedrijf Motortrails begeleid ik zo'n 2 maal per jaar motorreizen door het Zuiden van Amerika, op zoek naar de wortels van de popmuziek.
www.musictrails.nl.

Dansers-op-Congo-Square-in-New-Orleans-marc-stakenburgWaarom werden de enkels gebroken van countrylegende Hank Williams toen hij in zijn kist werd gelegd? Hoe komt dat kogelgat in de buitenmuur van Elvis’Graceland? En bestaat dat kruispunt waar Robert Johnson om middernacht een ontmoeting met de duivel had echt? Ik bezoek een twintigtal essentiële plekken in het diepe zuiden van Amerika, waar de muziek begon. Van de drums van de slaven naar de jazz, van de spirituals naar de gospels en de soul, van de blues naar de rock-’n-roll. Waar haalden muzikanten als Keith Richards en Eric Clapton hun inspiratie vandaan?

Sinds 1981 bezoek ik veelvuldig de Verenigde Staten, waarbij de Mississippi Delta mijn bijzondere belangstelling heeft. Mijn boek ‘De big bang van de popmuziek’ is mijn persoonlijke relaas van een historische reis naar de oorsprong van de populaire muziek, met als ankerplaatsen Memphis en New Orleans. Het boek gaat vergezeld van afspeellijsten op Spotify en YouTube.

Bestel het boek bij de uitgever of via Bol.com, of koop het e-Book.

New Orleans is mijn favoriete stad in Amerika. Het is de bakermat van vrijwel alle Amerikaanse muziek en ondanks Katrina bruist het nog steeds van de live muziek op ontelbare podia door de hele stad.
Voor tv zender HBO mocht ik een avond presenteren toen de muziekserie Treme over New Orleans zijn derde seizoen inging.